Połączenie kołnierza (arkusz blach)

IronCAD - parametryczny CAD 3D bazujący na technologi modelowania bezpośredniego (przeciągnij i upuść z katalogu). Rozmawiamy o modelowaniu bryłowym, powierzchniowym, blachach, konstrukcjach spawanych, translatorach, i inne.
Awatar użytkownika
s.imilkowski
Posty: 23
Rejestracja: 15 mar 2016, 17:55
Kontakt:

Połączenie kołnierza (arkusz blach)

Postautor: s.imilkowski » 18 lip 2016, 14:47

Problem polega na tym, że w "drzewku" nie pokazuje mi "połączenia kołnierza" tylko komunikat że zagięcie jest nie połączone z podstawą (robię przez zagięcie według filmiku). Chciałem zrobić zgodnie z
Załączniki
rys2.png
rys2.png (1.06 MiB) Przejrzano 1437 razy
rys 1.png
rys 1.png (152.33 KiB) Przejrzano 1437 razy

Awatar użytkownika
s.imilkowski
Posty: 23
Rejestracja: 15 mar 2016, 17:55
Kontakt:

Re: Połączenie kołnierza (arkusz blach)

Postautor: s.imilkowski » 19 lip 2016, 09:08

Jest w stanie ktoś z tym pomóc?

Awatar użytkownika
admin
Administrator
Posty: 1304
Rejestracja: 18 lis 2013, 14:52
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Połączenie kołnierza (arkusz blach)

Postautor: admin » 19 lip 2016, 09:42

Przed wykonaniem blachy wybrać drugi tryb w opcjach ogólnych.
Załączniki
auto.png
auto.png (37.66 KiB) Przejrzano 1423 razy

Awatar użytkownika
s.imilkowski
Posty: 23
Rejestracja: 15 mar 2016, 17:55
Kontakt:

Re: Połączenie kołnierza (arkusz blach)

Postautor: s.imilkowski » 19 lip 2016, 13:01

Połączenie kołnierza już jest ok, ale nadal nie mogę dowolnie zmieniać wartości kąta pochylenia.

Awatar użytkownika
admin
Administrator
Posty: 1304
Rejestracja: 18 lis 2013, 14:52
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Połączenie kołnierza (arkusz blach)

Postautor: admin » 19 lip 2016, 13:06

lub zmień długość zagięcia i zmień warunek obliczania długości. Kłaniają się podstawy :)
Załączniki
kk.png
kk.png (40.82 KiB) Przejrzano 1417 razy

Awatar użytkownika
s.imilkowski
Posty: 23
Rejestracja: 15 mar 2016, 17:55
Kontakt:

Re: Połączenie kołnierza (arkusz blach)

Postautor: s.imilkowski » 19 lip 2016, 14:48

Również to zmieniłem i dalej to samo

Awatar użytkownika
admin
Administrator
Posty: 1304
Rejestracja: 18 lis 2013, 14:52
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Połączenie kołnierza (arkusz blach)

Postautor: admin » 19 lip 2016, 14:52

s.imilkowski pisze:Również to zmieniłem i dalej to samo
Dla nowych zgięć, a dla istniejących musisz zmienić warunek, a następnie kąt.
Załączniki
ed.png
ed.png (38.57 KiB) Przejrzano 1414 razy

Awatar użytkownika
lwprojekt
Posty: 20
Rejestracja: 01 lut 2018, 19:35
Kontakt:

Rozwinięcia blachy

Postautor: lwprojekt » 20 mar 2019, 20:35

Mam problem z rozwinięciem, jest błędne. w załaczeniu pliki
Załączniki
Błędne rozwinięcie.png
Błędne rozwinięcie.png (121.23 KiB) Przejrzano 174 razy
Model do rozwinięcia.png
Model do rozwinięcia.png (57.05 KiB) Przejrzano 174 razy
Nowy :roll:

Awatar użytkownika
lwprojekt
Posty: 20
Rejestracja: 01 lut 2018, 19:35
Kontakt:

Rozwinięcia blachy

Postautor: lwprojekt » 20 mar 2019, 20:57

Próbowałem dalej, ale wygląda na to , że program nie rozwija blach jeśli przetniemy ją pod kątem i z tego wyciągniemy.
Nowy :roll:

Awatar użytkownika
Dariusz Łęczyński
Posty: 823
Rejestracja: 18 lis 2013, 19:41
Kontakt:

Re: Rozwinięcia blachy

Postautor: Dariusz Łęczyński » 21 mar 2019, 08:41

lwprojekt pisze:
20 mar 2019, 20:57
Próbowałem dalej, ale wygląda na to , że program nie rozwija blach jeśli przetniemy ją pod kątem i z tego wyciągniemy.
Model 3D może Pan załączyć? Pokaże inną metodę. Co prawda ten model również można rozwinąć funkcją "bryła/płaska powierzchnia ze ściany.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości