parametryzacja... jeszcze

IronCAD - parametryczny CAD 3D bazujący na technologi modelowania bezpośredniego (przeciągnij i upuść z katalogu). Rozmawiamy o modelowaniu bryłowym, powierzchniowym, blachach, konstrukcjach spawanych, translatorach, i inne.
Awatar użytkownika
PPiU
Posty: 313
Rejestracja: 19 lis 2013, 15:12
Kontakt:

parametryzacja... jeszcze

Postautor: PPiU » 08 paź 2015, 21:15

Jak sparametryzować położenie otworów na intelikształcie uzyskanym z wyciągnięcia przekroju, w tym przypadku na ceowniku. (załącznik)
Uzyskanie sparametryzowanych wymiarów na blachach lub na podstawowych bryłach nie sprawia kłopotu.
Załączniki
Ceownik-parametry.PNG
Ceownik-parametry.PNG (28.85 KiB) Przejrzano 1958 razy
PPiU IC 2017

Awatar użytkownika
PPiU
Posty: 313
Rejestracja: 19 lis 2013, 15:12
Kontakt:

Re: parametryzacja... jeszcze

Postautor: PPiU » 12 paź 2015, 15:07

Podpowiem, że w IC 2016 Beta2 jest lepiej ale też nie dobrze. Chyba, że czegoś nie wiem, a bardzo bym chciał !
Proponuję wyciągnąć dowolny własny przekrój, osadzić poprzecznie do niego np. otwory (szkic na płaszczyźnie części , sparametryzować ich położenie wyciągnąć ) i spróbować rozciągnąć powstały intelikształt, a następnie go skróćić.
Chyba że IC 2012 jest uzależniony od pogody. A u nas wietrznie...
Powodzenia
PPiU IC 2017

Awatar użytkownika
Dariusz Łęczyński
Posty: 823
Rejestracja: 18 lis 2013, 19:41
Kontakt:

Re: parametryzacja... jeszcze

Postautor: Dariusz Łęczyński » 12 paź 2015, 15:37

Zablokowany wymiar zostanie automatycznie przeniesiony do tabeli parametrów, można na dwa sposoby:
- wymiar 3D
- wymiar 2D

[youtube][/youtube]

Awatar użytkownika
PPiU
Posty: 313
Rejestracja: 19 lis 2013, 15:12
Kontakt:

Re: parametryzacja... jeszcze

Postautor: PPiU » 12 paź 2015, 19:49

Tego bym oczekiwał ale to nie chce tak działać. :mrgreen:
Prosiłbym o sprawdzenie nie na XG ale na czystym IC nawet 2016 Beta 2.
Pozdrawiam
PPiU IC 2017

Awatar użytkownika
admin
Administrator
Posty: 1295
Rejestracja: 18 lis 2013, 14:52
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: parametryzacja... jeszcze

Postautor: admin » 12 paź 2015, 20:10

PPiU pisze:Tego bym oczekiwał ale to nie chce tak działać. :mrgreen:
Prosiłbym o sprawdzenie nie na XG ale na czystym IC nawet 2016 Beta 2.
Pozdrawiam
Działa i na beta 2016.

wodz
Posty: 34
Rejestracja: 26 lut 2014, 14:53
Kontakt:

Re: parametryzacja... jeszcze

Postautor: wodz » 18 kwie 2016, 11:50

Witam
Mam problem z załapaniem parametryzowania.
Jak by dało radę na prostym przykładzie.
NP.:
Kanał o przekroju prostokąta wykonany z 4 blach (załącznik: kanał.ics) Wartości zmienne grubość blachy, przekrój zewnętrzny (szerokość i wysokość) i długość)
Załączniki
kanał.ics
(70.5 KiB) Pobrany 65 razy

Awatar użytkownika
Dariusz Łęczyński
Posty: 823
Rejestracja: 18 lis 2013, 19:41
Kontakt:

Re: parametryzacja... jeszcze

Postautor: Dariusz Łęczyński » 18 kwie 2016, 12:07

Pytanie czy ta parametryzacja zawsze się opłaca jak możemy swobodnie sobie porozciągać?
[youtube][/youtube]

wodz
Posty: 34
Rejestracja: 26 lut 2014, 14:53
Kontakt:

Re: parametryzacja... jeszcze

Postautor: wodz » 03 maja 2016, 20:10

Specjalnie podałem banalny przykład. W internecie jest Pana filmik "Kolano Segmentowe". Próbuje na tej podstawie zrobić kolano podobne (w załączeniu). Zmienne: średnica, promień, grubość blachy, ilość segmentów. Stałe kąt ścięcia segmentu 15 stopni, segment skrajny 7.5 stopnia.
Załączniki
Kolano.ics
(231.5 KiB) Pobrany 69 razy

Awatar użytkownika
Dariusz Łęczyński
Posty: 823
Rejestracja: 18 lis 2013, 19:41
Kontakt:

Re: parametryzacja... jeszcze

Postautor: Dariusz Łęczyński » 03 maja 2016, 21:24

Tylko na filmie pokazałem jak stworzyć kolano, ale bryłowo - tutaj mamy możliwość rozwinąć każdy detal. Pan widzę robi wszystko z blachy i osiągnięcie tego samego będzie trudne i mało efektywne. Ilości segmentów nie doszedłem jak sparametryzować, ale stworzyłem pod siebie kilka modeli z modułem "3", "4", "5" itd.
Załączniki
kol.png
kol.png (647.44 KiB) Przejrzano 1866 razy

wodz
Posty: 34
Rejestracja: 26 lut 2014, 14:53
Kontakt:

Re: parametryzacja... jeszcze

Postautor: wodz » 05 gru 2018, 12:51

No fajnie, ale prawidłowe kolano segmentowe powinno wyglądać tak jak w załączniku. Tego typu kolano wykonane z blachy wykorzystuje się w produkcji.
aaa.jpg
aaa.jpg (31.46 KiB) Przejrzano 731 razy
Parametry:
grubość blachy
średnica zewnętrzna
ilość segmentów (segment skrajny 1/2 segmentu środkowego)
kąt
Załączniki
Kolano segmentowe.ics
(146 KiB) Pobrany 32 razy


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości