Pytanie odpowiedź?

IronCAD - parametryczny CAD 3D bazujący na technologi modelowania bezpośredniego (przeciągnij i upuść z katalogu). Rozmawiamy o modelowaniu bryłowym, powierzchniowym, blachach, konstrukcjach spawanych, translatorach, i inne.
Awatar użytkownika
pawel.eko
Posty: 57
Rejestracja: 19 wrz 2016, 22:59
Kontakt:

Re: Pytanie odpowiedź?

Postautor: pawel.eko » 10 sty 2019, 07:09

Mam ic normalia 20 wersję
Mam pytanie - co mogło się stać że przy wstawiania łożyska np 51103 jest pierścień bórny dolny ale nie ma kulek?
Dotyczy to wszystkich łożysk z katalogu ic mechanika .
Wydaje mi się że kiedyś było ok.

BartWitch
Posty: 31
Rejestracja: 01 mar 2017, 10:18
Kontakt:

Re: Pytanie odpowiedź?

Postautor: BartWitch » 10 sty 2019, 12:23

pawel.eko pisze:
10 sty 2019, 07:09
Mam ic normalia 20 wersję
Mam pytanie - co mogło się stać że przy wstawiania łożyska np 51103 jest pierścień bórny dolny ale nie ma kulek?
Dotyczy to wszystkich łożysk z katalogu ic mechanika .
Wydaje mi się że kiedyś było ok.
Kliknij w ikonkę wskazaną strzałką. Włącza i wyłącza widoczność kulek
Załączniki
lozysko.jpg
lozysko.jpg (141.91 KiB) Przejrzano 722 razy

Awatar użytkownika
lwprojekt
Posty: 21
Rejestracja: 01 lut 2018, 19:35
Kontakt:

Re: Pytanie odpowiedź?

Postautor: lwprojekt » 02 lut 2019, 17:57

Witam,


Borykam się z programem IronCAD już pół roku. Ale praca w nim to jak w escape room. Każda operacja do zagadka do rozwiązania.
Relacje są rozumiane nietypowo, np odległość miedzy płaszczyznami wydawałoby się że powinno być jako równoległe, tutaj jest zależna w jakim punkcie klikamy i pod jakim kątem są płaszczyzny. Śrub z normalii nie możana centrować w otworze. W niektórych operacjach nie działa polecenie cofnij , gdy się coś żle zrobi trzeba wszystko składać od nowa. Funkcja mierzenia dla niektórych np otworów do mierzenia średnicy działa dla innych nie działa - dlaczego nikt nie wie. Elementy z normaliów ciężko edytować, klika się po kilkanaście razy ąż w końcu się coś uda, dla innych operacji jest podobnie , klikamy to tu to tam aż program zaskoczy. Nie ma możliwości zbudowania ralcji w stosunku do płaszczyzn z głównego układu wspólrzednych - co powinno być podstawą.
Tabela części inaczej działa w rysunku, inaczej w Caxa. Po zdefiniowania nazw części, w CAXA pokzują się w tabeli chociąż żle zlicza ponieważ wykazuje po jednej a są dwie w złożeniu. W rysunku Irona cad ilości pokazuje dobrze ale już nazw nie wyświetla. Gdy wyrzucimy jakąś część ze złożenia to w tabeli zostaje numer pozycji.
Czy warto walczyć z tym dalej czy dać sobie spokój.
Może kotoś mi poradzi ale nie z TMSys.
Pozdrawiam
Nowy :roll:

Tomasz_Garbaczewski
Posty: 10
Rejestracja: 09 sty 2018, 09:26
Kontakt:

Re: Pytanie odpowiedź?

Postautor: Tomasz_Garbaczewski » 07 lut 2019, 06:56

Witam,

Tworząc rysunki techniczne pojawiają się następujące problemy (zaznaczam że czasami, aczkolwiek jest to uciążliwe);
-rysunki poglądowe znikają po aktualizacji widoku na arkuszu - należy wtedy przełączyć widok na rastrowy / projekt / dokładny żeby się pojawiły i liczyć na to, że nie znikną kolejny raz,
-nazywając w drzewku odpowiedni element nazwa nie zmienia się lub dzieje się to dopiero po jakimś czasie (tak samo numeracja),
-wybierając część/zespół do rzutowania w widoku bazowym lista elementów rozsuwa się bardzo powoli, czasami należy poczekać ok 3-4 sekundy,
-długo trwa zapis plików, a bywają chwile że program nagle się zawiesi i nic nie da się zrobić - trzeba wyłączyć program,


Jakiś czas temu po raz kolejny reinstalowałem program, jednak nie przyniosło to rezultatu.

Proszę o pomoc.

Tema
Posty: 10
Rejestracja: 06 paź 2015, 16:14
Kontakt:

Re: Pytanie odpowiedź?

Postautor: Tema » 14 lut 2019, 13:22

Gdzie szukać opcji odpowiedzialnej za pokazywanie "niewidocznych" krawędzi przy dużym oddaleniu?
Np. Kostka 50x50x50 i blacha 100x100x1 umieszczona na kostce. Po oddaleniu widoku kostka "prześwituje" spod blachy.
Jak to wyłączyć?
niewidoczne.gif
niewidoczne.gif (180.18 KiB) Przejrzano 562 razy

Awatar użytkownika
lwprojekt
Posty: 21
Rejestracja: 01 lut 2018, 19:35
Kontakt:

Re: Pytanie odpowiedź?

Postautor: lwprojekt » 15 lut 2019, 18:55

Witam,

Proszę o wyjaśnienie jak mogę wyłaczyć lub właczyć wiązania kształtów. Używałem wszystkich opcji z menu jak na zał. pliku i nic.
Załączniki
Wiązania kształtów.png
Wiązania kształtów.png (106.77 KiB) Przejrzano 553 razy
Nowy :roll:

Awatar użytkownika
lwprojekt
Posty: 21
Rejestracja: 01 lut 2018, 19:35
Kontakt:

Re: Pytanie odpowiedź?

Postautor: lwprojekt » 15 lut 2019, 19:35

Nie wiem też jak edyrować wymiary jak niżej, wysakuje okienko że cykliczne wiązania nie są wspierane??
Załączniki
EDYCJA WYMIARÓW.png
EDYCJA WYMIARÓW.png (164.49 KiB) Przejrzano 552 razy
Nowy :roll:

Awatar użytkownika
Dariusz Łęczyński
Posty: 824
Rejestracja: 18 lis 2013, 19:41
Kontakt:

Re: Pytanie odpowiedź?

Postautor: Dariusz Łęczyński » 19 lut 2019, 09:03

Tema pisze:
14 lut 2019, 13:22
Gdzie szukać opcji odpowiedzialnej za pokazywanie "niewidocznych" krawędzi przy dużym oddaleniu?
Np. Kostka 50x50x50 i blacha 100x100x1 umieszczona na kostce. Po oddaleniu widoku kostka "prześwituje" spod blachy.
Jak to wyłączyć?
niewidoczne.gif
Narazie nie ma rozwiązania. Gdyby ta płytka była o kilka mm grubsza nie byłoby efektu przenikania ścianki "stykającej się".
Przy większych zespołach nie jest to aż tak widoczne. Zgłoszone do producenta.

Awatar użytkownika
admin
Administrator
Posty: 1313
Rejestracja: 18 lis 2013, 14:52
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Pytanie odpowiedź?

Postautor: admin » 19 lut 2019, 09:06

lwprojekt pisze:
15 lut 2019, 18:55
Witam,

Proszę o wyjaśnienie jak mogę wyłaczyć lub właczyć wiązania kształtów. Używałem wszystkich opcji z menu jak na zał. pliku i nic.
Jeśli wybierze się poszczególne opcje to dotyczy to przeciągania kształtu kursorem. Proszę spróbować przenieść.
Jeśli wyłączy się przeciąganie to taki kształt wyłącznie można przenieść za pomocą Triball lub wiązań (również wymiarem "odległość)

dworzanski.j
Posty: 5
Rejestracja: 26 sty 2014, 05:36
Kontakt:

Re: Pytanie odpowiedź?

Postautor: dworzanski.j » 20 mar 2019, 09:55

Witam, utknąłem na etapie tworzenia animacji i proszę o pomoc w rozwikłaniu problemów.

1. Jak zdefiniować tor kamery tak aby poruszała się ona po idealnym okręgu wokół złożenia pokazując go z każdej ze stron? Robiąc tak jak na filmie rysowany tor staje się "byle jaki" raz oddalony raz przybliżony do obiektu.
2. Dodatkowo nie można tego toru domknąć, żeby kończył się w idealnie tym samym miejscu co zaczynał.
3. Nie wiem czemu kamera po jednym z punktów zamiast odwracać się dalej w jednym kierunku zaczyna robić to w kierunku odwrotnym co skutkuje 360 stopniowym obrotem w drugą stronę.
4. Przesyłam pliki jak wygląda animacja w rozszerzeniu gif i avi. W avi wszystko jest dobrze, natomiast nie mogę tu ustawić przezroczystości tła. Z kolei w rozszerzeniu gif znalazłem opcję braku tła ale po eksporcie animacji przy tych samych ustawieniach na animacji nic nie widać.
5. Jak podczas animacji włączać i wyłączać widoczność poniektórych elementów złożenia?

Dysponuję IronCadem 2016.
Animacja w avi:
Animację robiłem wg poradnika:

EDIT: Gif na forum wygląda jak zwykły biały obrazek ale nie jest to wina forum. To jest właśnie problem który opisywałem w punkcie 4.
Załączniki
ooo.gif
ooo.gif (62.6 KiB) Przejrzano 321 razy


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość