Pytanie odpowiedź?

IronCAD - parametryczny CAD 3D bazujący na technologi modelowania bezpośredniego (przeciągnij i upuść z katalogu). Rozmawiamy o modelowaniu bryłowym, powierzchniowym, blachach, konstrukcjach spawanych, translatorach, i inne.
Awatar użytkownika
Dariusz Łęczyński
Posty: 817
Rejestracja: 18 lis 2013, 19:41
Kontakt:

Re: Pytanie odpowiedź?

Postautor: Dariusz Łęczyński » 22 paź 2018, 11:48

lwprojekt pisze:
20 paź 2018, 19:28
Wg mnie to na tym programie bardzoooooo trudno się pracuje. Dziwie się że coś udaje Wam się zrobić.
O ile będzie porównywał "funkcje" z innymi programami to zawsze będzie trudno i wolnej.
IRONCAD jest o wiele szybszym narzędziem projektowym niż INV, SW.

Nawyki są złe bo na siłę chce się daną rzecz zrobić w narzędziu które się zna z innego programu. Tyle w temacie.

Awatar użytkownika
lwprojekt
Posty: 7
Rejestracja: 01 lut 2018, 19:35
Kontakt:

Re: Pytanie odpowiedź?

Postautor: lwprojekt » 26 paź 2018, 00:46

Witam

Jak się pracuje w IRONCAD?????
Nowy :roll:

Awatar użytkownika
sasquatch
Posty: 183
Rejestracja: 20 mar 2014, 12:54
Kontakt:

Re: Pytanie odpowiedź?

Postautor: sasquatch » 26 paź 2018, 11:43

Potwierdzę słowa Pana Dariusza. Po 5 latach pracy na IC, nie wyobrażam sobie powrotu do środowiska Inventora czy SolidWorksa. Szybkość tworzenia detali z blach przewyższa kilkukrotnie inne środowiska.
Natomiast jeżeli ktoś chce pracować z powierzchniami, bryłami i parametrami to wtedy zaczynają się schody...

Awatar użytkownika
lwprojekt
Posty: 7
Rejestracja: 01 lut 2018, 19:35
Kontakt:

Re: Pytanie odpowiedź?

Postautor: lwprojekt » 31 paź 2018, 21:37

Witam

Jeszcze zgłębiam temat pracy w IRONCAD.
Właśnie przerabiam jeden samouczek ze strony https://www.ironcad.pl/pobieranie/IRONC ... ecznik.pdf.
Ściągnąłem plik z detalami i zaciełem się na punkcie 5.12. Robię to samo ponad 100 razy a tylko 3 razy detal ustawił się tak samo jak w opisie. gdzie jest haczyk? W innych oparcjach też to zauważyłem, że robi się niby podobnie a rezultat jest inny.
Nowy :roll:

Awatar użytkownika
lwprojekt
Posty: 7
Rejestracja: 01 lut 2018, 19:35
Kontakt:

Re: Pytanie odpowiedź?

Postautor: lwprojekt » 31 paź 2018, 23:45

Jeszcze jedna sprawa tego samouczka.

Robio otworech w LOGO IRONCADA i jak na złoźć ZONG. dziwne otwór , który nie idzie przekroić na rysunku. wogóle dziwne zjawisko.
W załaczniku plik. :o
Załączniki
Dziwne otwory.png
Dziwne otwory.png (470.44 KiB) Przejrzano 552 razy
Nowy :roll:

Awatar użytkownika
lwprojekt
Posty: 7
Rejestracja: 01 lut 2018, 19:35
Kontakt:

Re: Pytanie odpowiedź?

Postautor: lwprojekt » 01 lis 2018, 00:29

Dalej, Ta funkcja szyk liniowy nie działa? Nie podświetla się.
Załączniki
Szyk liniowy-brak.png
Szyk liniowy-brak.png (2.1 MiB) Przejrzano 552 razy
Nowy :roll:

Awatar użytkownika
lwprojekt
Posty: 7
Rejestracja: 01 lut 2018, 19:35
Kontakt:

Re: Pytanie odpowiedź?

Postautor: lwprojekt » 10 lis 2018, 08:33

Niestety nikt nie odpowiada , nawet Pan Dariusz, jaką ten program ma przyszłość???????
Nowy :roll:

Awatar użytkownika
Dariusz Łęczyński
Posty: 817
Rejestracja: 18 lis 2013, 19:41
Kontakt:

Re: Pytanie odpowiedź?

Postautor: Dariusz Łęczyński » 12 lis 2018, 10:04

lwprojekt pisze:
10 lis 2018, 08:33
Niestety nikt nie odpowiada , nawet Pan Dariusz, jaką ten program ma przyszłość???????
Już nie mogę sie doczekać wersji 2019 :) jest sporo nowych funkcji.
1. Forum założyłem poza wsparciem IRONCAD które jest dostępne od pn-pt na stronie: https://ironcad.pl/wsparcie-techniczne/
2. Pana przypadek to klastyczna sytuacja, że musimy się doszkolić jak używać tribala i wiedzieć co oznacza "centralna kula" i zewnętrzna - ta akurat umożliwia tworzenie szyku liniowego, a Pan próbuje centralną. Dla szyku prostokątnego używamy centralnej ale przeciągamy już PP myszy.
3. Jestem świeżym "tatą" i na prawdę czasu nie ma :) + zmęczenie.

To tak na początek:

viewtopic.php?f=7&t=887&hilit=dla+opornych
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... MZhVkGzYh4

http://www.ironcad.pl/pomoc/TriBall.pdf
http://www.ironcad.pl/pomoc/zlozenie_I.zip (hasło:742015L)

Awatar użytkownika
NAW
Posty: 21
Rejestracja: 06 wrz 2016, 15:01
Kontakt:

Re: Pytanie odpowiedź?

Postautor: NAW » 30 lis 2018, 10:11

Witam.
Pojawił się nam ostatnio problem z importem plików *.sldprt oraz *.sldasm. Podaję przykładowy plik w załączniku. Nie mogę znaleźć w liście dozwolonych plików importowanych, wyżej wymienionych rozszerzeń. Pracujemy na podstawowej wersji 2018, czy coś się zmieniło po 2016?
Załączniki
shape 1.zip
(390.44 KiB) Pobrany 13 razy

Awatar użytkownika
admin
Administrator
Posty: 1288
Rejestracja: 18 lis 2013, 14:52
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Pytanie odpowiedź?

Postautor: admin » 01 gru 2018, 21:07

NAW pisze:
30 lis 2018, 10:11
Witam.
Pojawił się nam ostatnio problem z importem plików *.sldprt oraz *.sldasm. Podaję przykładowy plik w załączniku. Nie mogę znaleźć w liście dozwolonych plików importowanych, wyżej wymienionych rozszerzeń. Pracujemy na podstawowej wersji 2018, czy coś się zmieniło po 2016?
Ten plik bez problemu się importuje.

1. Zainstalować jeszcze raz translator C:\Users\dell\Desktop\IRONCAD2018PU1SP1x64\x64\package\TRANSLATOR
2. To na priv informacja :)


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości