Pytanie odpowiedź?

IronCAD - parametryczny CAD 3D bazujący na technologi modelowania bezpośredniego (przeciągnij i upuść z katalogu). Rozmawiamy o modelowaniu bryłowym, powierzchniowym, blachach, konstrukcjach spawanych, translatorach, i inne.
Awatar użytkownika
Dariusz Łęczyński
Posty: 824
Rejestracja: 18 lis 2013, 19:41
Kontakt:

Pytanie odpowiedź?

Postautor: Dariusz Łęczyński » 25 lis 2013, 22:19

Zachęcam do składania pytań odnośnie obsługi IronCAD. Nie wie jak skorzystać z funkcji? Potrzebny przewodnik, napisz.

Jacek
Posty: 3
Rejestracja: 19 lis 2013, 09:12
Kontakt:

Re: Pytanie odpowiedź?

Postautor: Jacek » 26 lis 2013, 11:58

Witam,
1. Jak należy działać z funkcją lustro?
2. Wyciągniecie po krzywej 3D. Niby wszystko jest ok, a nie mogę wyciągnąć profilu. Czy jest gdzieś jakiś poradnik jak z niej korzystać?

Awatar użytkownika
Dariusz Łęczyński
Posty: 824
Rejestracja: 18 lis 2013, 19:41
Kontakt:

Re: Pytanie odpowiedź?

Postautor: Dariusz Łęczyński » 26 lis 2013, 13:56

Jacek pisze:Witam,
1. Jak należy działać z funkcją lustro?
2. Wyciągniecie po krzywej 3D. Niby wszystko jest ok, a nie mogę wyciągnąć profilu. Czy jest gdzieś jakiś poradnik jak z niej korzystać?
Odpowiedzi:
1.
Funkcja lustro jest wbudowana w narzędzie Triball (klawisz F10). Wywołujemy ją przez kliknięcie PP myszy na wewnętrznych błękitne kule.
Obiekty nowo powstałem polecam kopiować funkcją Link jak to było na przykładzie. Tutaj więcej o linkowaniu a nie kopiowaniu: http://www.ironcad.pl/forum/viewtopic.php?f=69&t=11

2. Kluczową sprawą przy wyciąganiu po krzywej 3D jest orientacja kierunki profilu (szkicu). Polecam aby przy tworzeniu szkicu wcześniej mieć zaznaczoną krzywą 3D.


Obrazek
Obrazek

mr_white
Posty: 79
Rejestracja: 19 lis 2013, 10:12
Kontakt:

Re: Pytanie odpowiedź?

Postautor: mr_white » 26 lis 2013, 13:58

Witam.
Jak wczytać swoje arkusze blach?

Awatar użytkownika
Dariusz Łęczyński
Posty: 824
Rejestracja: 18 lis 2013, 19:41
Kontakt:

Re: Pytanie odpowiedź?

Postautor: Dariusz Łęczyński » 26 lis 2013, 15:15

mr_white pisze:Witam.
Jak wczytać swoje arkusze blach?
Poniżej film dla wersji 2013. Nowością wersji 2014 jest dodawanie nowych blach z poziomu programu.

Obrazek

Nowak
Posty: 37
Rejestracja: 19 lis 2013, 10:53
Lokalizacja: Cze-wa
Kontakt:

Re: Pytanie odpowiedź?

Postautor: Nowak » 26 lis 2013, 16:08

witam,
Jak korzystać z funkcji zaokrąglenia. dwie pierwsze rozumiem, pozostale są dla mnie zagadką.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
admin
Administrator
Posty: 1315
Rejestracja: 18 lis 2013, 14:52
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Pytanie odpowiedź?

Postautor: admin » 26 lis 2013, 19:24

Nowak pisze:witam,
Jak korzystać z funkcji zaokrąglenia. dwie pierwsze rozumiem, pozostale są dla mnie zagadką.
Pozdrawiam

Odpowiedź: Zamieszczam również plik sceny 3D.
Tutaj dodatkowy link do YouTUBE: http://www.youtube.com/watch?v=SIAM0jxfxz8
]

http://www.ironcad.pl/forum/Grafika/Zaokraglenia.zip

Obrazek

mr_white
Posty: 79
Rejestracja: 19 lis 2013, 10:12
Kontakt:

Re: Pytanie odpowiedź?

Postautor: mr_white » 28 lis 2013, 08:32

Jak zoptymalizować program? Chodzi mi tu o ustawienia grafiki, konfigurację wyświetlania?

Awatar użytkownika
admin
Administrator
Posty: 1315
Rejestracja: 18 lis 2013, 14:52
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Pytanie odpowiedź?

Postautor: admin » 01 gru 2013, 14:46

mr_white pisze:Jak zoptymalizować program? Chodzi mi tu o ustawienia grafiki, konfigurację wyświetlania?
Witam,

Proszę zerknąć tutaj: http://ironcad.pl/forum/viewtopic.php?f=69&t=18

michal@windpol.pl
Posty: 4
Rejestracja: 19 lis 2013, 10:02
Kontakt:

Re: Pytanie odpowiedź?

Postautor: michal@windpol.pl » 04 gru 2013, 09:41

Witam,

chciałbym się dowiedzieć jak ustawić mam we właściwe miejsce pasek przeglądarki sceny bądź katalogów jeżeli przez przypadek sobie gdzieś go przeciągnę. Na tę chwilę klikam bezmyślnie i czasami wskoczy na właściwe miejsce.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości