Wydajne ustawienia CAD 3D Sceny zwiększające komfort pracy!

Publikujemy rozwiązania, o które zapytasz.
Awatar użytkownika
Dariusz Łęczyński
Posty: 816
Rejestracja: 18 lis 2013, 19:41
Kontakt:

Wydajne ustawienia CAD 3D Sceny zwiększające komfort pracy!

Postautor: Dariusz Łęczyński » 01 gru 2013, 14:45

Wydajne ustawienia Sceny 3D IRONCAD zwiększające komfort pracy!
Za niedługo rozpiska...
Obrazek
Gładkość powierzchni: Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

KamilM
Posty: 18
Rejestracja: 20 lis 2013, 12:30
Kontakt:

Re: Wydajne ustawienia Sceny 3D zwiększające komfort pracy!

Postautor: KamilM » 10 gru 2013, 14:38

super:) gdyby była opcja na forum typu "podziękuj" to bym podziękował:)

Nowak
Posty: 37
Rejestracja: 19 lis 2013, 10:53
Lokalizacja: Cze-wa
Kontakt:

Re: Wydajne ustawienia Sceny 3D zwiększające komfort pracy!

Postautor: Nowak » 10 gru 2013, 16:42

osobiscie w podstawie mam ustawione 80 gladkosc powierzchni, a kiedy chce się dopatrzeć więcej szczegółów w opcji przez prawy klawisz na częsci, przez właściwości części, wchodze w "renderuj" i podciągam wyżej. taka sugestia

Awatar użytkownika
Dariusz Łęczyński
Posty: 816
Rejestracja: 18 lis 2013, 19:41
Kontakt:

Re: Wydajne ustawienia Sceny 3D zwiększające komfort pracy!

Postautor: Dariusz Łęczyński » 10 gru 2013, 18:48

Nowak pisze:osobiscie w podstawie mam ustawione 80 gladkosc powierzchni, a kiedy chce się dopatrzeć więcej szczegółów w opcji przez prawy klawisz na częsci, przez właściwości części, wchodze w "renderuj" i podciągam wyżej. taka sugestia
Ja polecam zaznaczyć element na scenie i przejść obok po lewej stronie do drzewa właściwości i tutaj zmienić gładkość (ale to jest tylko tryb wyświetlania więc jeśli mamy duże złożenia może spowolnić prace). Wskazówka opisana wyżej przez kolegę działa tylko dla pojedynczych części. Poniżej rzut ekranu gdzie możemy sterować wszystkimi elementami. Również możemy wpisać wartość powyżej 121 jak jest to maksymalnie ustawione w IC.

Obrazek

r.palacz
Posty: 25
Rejestracja: 21 gru 2013, 14:36
Kontakt:

Re: Wydajne ustawienia Sceny 3D zwiększające komfort pracy!

Postautor: r.palacz » 24 lis 2014, 20:54

dziękuje pomogło na ustawieniach FPS 1 i piksele 2 "wysoka wydajność" jest dobrze

r.palacz
Posty: 25
Rejestracja: 21 gru 2013, 14:36
Kontakt:

Re: Wydajne ustawienia Sceny 3D zwiększające komfort pracy!

Postautor: r.palacz » 24 lis 2014, 20:57

Acis czy parasolid ? w okienku powyżej jest acis a ustawił Pan parasolid w 2014

Awatar użytkownika
admin
Administrator
Posty: 1288
Rejestracja: 18 lis 2013, 14:52
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Wydajne ustawienia Sceny 3D zwiększające komfort pracy!

Postautor: admin » 24 lis 2014, 21:13

r.palacz pisze:Acis czy parasolid ? w okienku powyżej jest acis a ustawił Pan parasolid w 2014
Różnica pomiędzy silnikami jest niewielka - jeśli chodzi o szybkość. Jądro ACIS lepiej sobie radzi w arkuszu blachy oraz w trudniejszych geometrycznie modelach 3D. W przypadku blach możemy mieć sytuacje że nie wygenerują się linie gięcia wówczas zmieniamy pomiędzy silnikami. Na moim sprzęcie dla ACIS model sprężyny wolniej się odświeża na PARASOLID działa dobrze.

Możemy założyć, że w 2013 częściej potrzebny był ACIS.
Natomiast w wersji 2014 proponuje prace na jądrze PARASOLID, ewentualnie blachy w ACIS, ale już nie przełączamy się ogólnie tylko z okna właściwości jak na ostatnim obrazku ze zmianą powierzchni wygładzania.

andrela
Posty: 10
Rejestracja: 08 gru 2014, 10:01
Kontakt:

Re: Wydajne ustawienia Sceny 3D zwiększające komfort pracy!

Postautor: andrela » 01 lip 2015, 08:47

Czy powyższe, wydajne ustawienia Sceny 3D, są aktualne dla wersji 2015 ?

Awatar użytkownika
admin
Administrator
Posty: 1288
Rejestracja: 18 lis 2013, 14:52
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Wydajne ustawienia Sceny 3D zwiększające komfort pracy!

Postautor: admin » 06 wrz 2015, 16:09

andrela pisze:Czy powyższe, wydajne ustawienia Sceny 3D, są aktualne dla wersji 2015 ?
Ustawienia są uniwersalne do wszystkich wersji.

Awatar użytkownika
metaloplastyka
Posty: 30
Rejestracja: 07 gru 2017, 14:50
Kontakt:

Re: Wydajne ustawienia CAD 3D Sceny zwiększające komfort pracy!

Postautor: metaloplastyka » 16 lip 2018, 21:55

Odświeżam - czy ustawienia są dalej aktualne? Minęły kolejne lata, zmieniły się komputery a tu nic...? A może jakieś sugestie do konkretnej konfiguracji? Moja specyfikacja w stopce.
IronCAD 2018; CPU: i7-6700HQ (4 rdzenie, 2,60 GHz, 6 MB cache); GPU: NVIDIA GeForce GTX 970M; RAM: 16GB (DDR4, 2133MHz); SSD: 256GB M.2; Win10


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości